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PAY TO PLAY:  OSHA ISSUES NEW GUIDANCE ON 
EMPLOYEE PERSONAL PROTECTIVE EQUIPMENT 

(PPE) AND EMPLOYER DUTY TO PAY 
 

By Mark A. Lies II* 
& Elizabeth Leifel Ash 

INTRODUCTION 

Since 1974, OSHA has had regulations in effect which required employers to 

provide personal protective equipment (PPE) to employees as protection for eyes, face, 

head and extremities, protective clothing, respiratory devices and protective shields and 

barriers.  In addition, the employer was required to ensure that employees used the 

PPE when exposed to the hazard and that the PPE be maintained in a sanitary and 

reliable condition so that it would function as intended.  Throughout the history of the 

regulations, there have been ongoing disputes between employers and OSHA over 

which specific PPE the employer would be required to provide at no cost to the 

employee.  This article discusses new guidance issued by OSHA on February 10, 

2011 that clarifies recent revisions to OSHA’s PPE rules. 

                                                 
* Mark A. Lies, II, is a partner with the law firm of Seyfarth Shaw LLP, 131 South Dearborn Street, Suite 
2400, Chicago, IL 60603 (312) 460-5877, mlies@seyfarth.com.  He specializes in occupational safety and 
health and related employment law and civil litigation. 

 Elizabeth Leifel Ash is an associate with Seyfarth Shaw, (312) 460-5845, eash@seyfarth.com.  Her 
practice focuses on regulatory compliance and litigation, including occupational safety and health and 
environmental matters.  
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OSHA issued new rules clarifying the employer’s obligation in 2007.  (Federal 

Register Vol. 72, No. 220, pp. 64342-64430).  The final rule became effective on 

February 13, 2008 and required implementation by May 15, 2008.  Now, on February 

10, 2011, OSHA issued new guidance to compliance officers to assist them in 

conducting inspections related to PPE.  The guidance clarifies what type of PPE 

employers must provide at no cost and sets out the Agency’s enforcement policies 

concerning PPE.  The guidance can be found at 

http://www.osha.gov/OshDoc/Directive_pdf/CPL_02-01-050.pdf.   

EMPLOYER DUTY TO CONDUCT PPE ASSESSMENT 

As a starting point, existing OSHA regulations have long required an employer to 

conduct a hazard assessment to determine if hazards are present, or likely to be 

present, which necessitate the use of PPE (29 CFR 1910.132(d)(1)).  In that regard, 

employers are required to conduct a broad assessment of the various aspects of the job 

to determine whether the following hazards to employees may be present: 

 hazards of process or environment 

 chemical hazards 

 radiological hazards 

 mechanical irritants 

which are likely to be encountered in the workplace in a manner capable of causing 

injury or impairment to the body through 

 absorption 

 inhalation, or 
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 physical contact. 

This assessment requirement has existed since 1994 and employers are already 

subject to citation for failure to perform it.  Many employers are unaware that there is a 

requirement for a written certification that such hazard assessment has been 

performed (29 CFR 1910.132(d)(2)), which OSHA will request if an inspection is 

conducted involving PPE compliance and will cite as a violation if it is not forthcoming.    

EMPLOYER DUTY TO PROVIDE PPE AND TRAINING 

Once the employer has completed the hazard assessment, the employer must 

provide the PPE to the employee, train the employee in its proper use and enforce the 

use of PPE through appropriate discipline.  This training includes: 

 when PPE is necessary 

 how to properly don, doff, adjust and wear PPE 

 the limitations of the PPE 

 the proper care, maintenance, useful life and disposal of PPE 

and requires the employee to demonstrate to the employer that the employee 

understands this training (29 CFR 1910.132(f)(2)).  Finally, there is an existing 

requirement for the employer to generate another written certification that the 

employee has understood the foregoing training (29 CFR 1910.132(f)(4)).  OSHA can 

issue citations for failure to prepare such certification. 

EMPLOYER DUTY TO PAY FOR PPE 

Obviously, once the employer has determined that PPE is required, the issue 

arises over who will pay for it – the employer or the employee.  In an effort to finally 

clarify who pays for PPE, OSHA began rule-making in 1999 which resulted in the final 
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rule that took effect in 2008.  The final rule adds a new subpart for each industry sector 

subject to the rule, for General Industry the new rule is designated as 29 CFR 

1910.132(h)  Payment for protective equipment.  This subpart defines the new 

clarifications regarding payment for PPE.  Importantly, while Section 1910.132 generally 

relates to PPE, there are other OSHA standards that specifically require PPE, including 

the bloodborne pathogen standard, the grain handling standard, and a host of 

standards that are specific to regulated airborne contaminants such as lead and 

asbestos.  

The regulation generally requires that all protective equipment used to comply 

with Section 1910.132, including PPE, must be provided to employees at no cost to 

them.  According to the new guidance document, the employer must provide the 

following PPE at no cost to the employee if used to comply with an OSHA 

standard: 

Metatarsal foot protection. 
Special boots for longshoremen working logs. 
Rubber boots with steel toes. 
Shoe covers-toe caps and metatarsal guards. 
Non-prescription eye protection. 
Prescription eyewear inserts/lenses for welding and diving helmets. 
Goggles. 
Face shields. 
Laser safety goggles. 
Fire fighting PPE (helmet, gloves, boots, proximity suits, full gear). 
Hard hat. 
Hearing protection. 
Welding PPE. 
Items used in medical/laboratory settings to protect from exposure 

to infectious agents (Aprons, lab coats, goggles, disposable 
gloves, shoe covers, etc). 

Non-specialty gloves: 
• Payment is required if they are PPE, i.e. for protection from 
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dermatitis, severe cuts/abrasions 
• Payment is not required if they are only for keeping clean or 

for cold weather (with no safety or health consideration). 
Rubber sleeves 
Aluminized gloves. 
Chemical resistant gloves/aprons/clothing. 
Barrier creams (unless used solely for weather-related protection). 
Rubber insulating gloves. 
Mesh cut proof gloves, mesh or leather aprons. 
SCBA, atmosphere-supplying respirators (escape only). 
Respiratory protection. 
Fall protection. 
Ladder safety device belts. 
Climbing ensembles used by linemen (e.g., belts and climbing 

hooks). 
Window cleaners safety straps. 
Personal flotation devices (life jacket). 
Encapsulating chemical protective suits. 
Reflective work vests. 
Bump caps. 

 

It is very important to note, however, that this list is not all inclusive since the 

employer’s PPE hazard assessment (discussed above) will be the determining factor for 

which PPE is required for the job, thereby imposing an obligation to pay for it upon the 

employer. 

Conversely, the rule and the new guidance identify specific examples of PPE for 

which the employer is not required to pay, as follows: 

Non-specialty safety-toe protective footwear (e.g., steel-toe 
shoes/boots). 

Non-specialty prescription safety eyewear. 
Sunglasses/sunscreen. 
Sturdy work shoes. 
Lineman’s boots. 
Ordinary cold weather gear (coats, parkas, cold weather gloves, 

winter boots). 
Logging boots required under §1910.266(d)(1)(v). 
Ordinary rain gear. 
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Back belts. 
Long sleeves shirts. 
Long pants. 
Dust mask/respirators used under the voluntary use provisions in 

§1910.134. 
 

Again, this list is illustrative and many other items may be excepted based upon the 

employer’s hazard assessment. 

DUTY TO PAY IF PPE LOST OR INTENTIONALLY DAMAGED 

While the employer must pay for PPE required within its hazard assessment, the 

employer has the right to require employees to pay for PPE if the employee loses or 

intentionally damages the PPE (29 CFR 1910.132(h)(5)).  This situation will arise when 

the employee reports to work without his/her PPE or the employer conducts its 

walkaround of the worksite and observes that the PPE is so damaged (not due to 

normal wear and tear) that the employer can determine the damage is intentional.  At 

that point, the employee cannot be allowed to work unless the PPE is replaced and the 

employer can require the employee to pay for the replacement PPE.  The employer can 

also follow its normal disciplinary policies to discipline the employee for losing or 

intentionally damaging the PPE which is employer-owned property. 

It should be noted that if the PPE is damaged due to normal “wear and tear” 

caused by the job activities or environment, the employer must replace the PPE at its 

cost and the employee is not subject to discipline. 

EMPLOYEE-OWNED PPE 

In many instances, employees may voluntarily provide items which constitute 

PPE, and if so, the employer has no obligation to pay for the PPE.  However, the 
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employer must evaluate and determine that this PPE is at least as effective as that 

required by the employer’s hazard assessment, and if it is not at least as effective, the 

employer must provide the PPE.  In addition, if at any time the employee-supplied PPE 

is no longer functional or the employee declines to provide it, the employer’s duty to 

provide PPE will become effective.  Similarly, an employer does not have an obligation 

to pay for PPE requested by an employee that exceeds the PPE requirement, as long as 

the employer provides PPE that meets the standards at no cost to the employee.  Even 

if an employee elects to use upgraded or personalized PPE, however, the employer 

must nonetheless ensure that the PPE is adequate to protect the employee 

from hazards present in the workplace, properly maintained, and kept in a 

sanitary condition. 

OFF-SITE USE OF PPE 

An employer may allow an employee to be used off of the job site.  However, the 

off-site use of the PPE does not relieve the employer of its obligation to pay for the PPE 

where required.  Where PPE is not required to be worn away from the job site, the 

employer may require employees to keep PPE on-site and secure, as in a locker or 

locked cabinet, and may also require an employee to turn in his or her PPE at the 

termination of employment.  However, if the employer requires employees to leave 

non-specialty eyewear or non-specialty footwear at the job site, then OSHA has taken 

the position that the employer must provide those items at no cost to employees.    

POTENTIAL CITATION LIABILITY 

It is important to note that if the agency determines that a violation has occurred 

regarding failure to train employees, properly equip them with PPE and to enforce the 
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use of PPE the employer faces liability for citations.  This liability can be significant if the 

agency decides to issue citations on a “per employee” basis, that is, a separate 

citation with a separate monetary penalty for each employee found out of compliance 

(e.g., not wearing hardhat, protective eyewear, hearing protection, etc.).  If a number 

of employees are found out of compliance, the penalties can quickly multiply in 

thousands of dollars of monetary liability. 

CONCLUSION 

Since OSHA is now focusing on PPE compliance, employers must now focus on 

their compliance efforts including: 

(1) verifying their initial PPE hazard assessment and written certification, 

(2) confirming employee training on the use of PPE and written certification, 

(3) developing policies on issuance of PPE, use of employee supplied PPE, inspection 

and replacement program for use of PPE and finally, discipline for loss or intentional 

damage to PPE. 
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